DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN: PER UNA VELLESA LLIURE D’EDATISME

L’Assemblea General de Nacions Unides, a la Resolució 45/106, de 14 de desembre de 1990, va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional insta d’aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura.

És una bona ocasió, per tant, per reflexionar sobre una etapa de la vida que ens pertoca a totes i tots, ja que o bé ja hi som o bé (esperem) algun dia hi arribarem. Un bon punt de partida per aquesta reflexió és fer-se algunes preguntes com: “Com vull que sigui la meva vellesa?” o “si algun dia m’han de cuidar, com voldré que ho facin?” i “Com vull o voldré ser tractat/da?”

Avui, massa persones grans no es poden fer aquestes preguntes perquè vivim en una societat edatista que considera la vellesa com una càrrega i un problema i tracta a les persones grans com si totes formessin part del mateix “ramat”. Quan podem afirmar que la majoria de persones grans son actives autònomes i amb plena capacitat per governar la seva vida, ens empenyem a seguir-los etiquetant com a criatures que cal ignorar o bé sobreprotegir.

L’Edatisme, ha viscut un auge important en aquests temps de pandèmia en la que moltes persones han vist com els altres prenien decisions sobre la seva vida. Moure’s i socialitzar-se en era Covid, suposa un risc real i que no es pot menystenir i tot i que aquests riscos son més greus per a les persones grans, moltes vegades no els hem donat la oportunitat de decidir fins a quin punt i quins riscos volen assumir. A vegades, sembla que la nostra societat tansols sap fer dues coses amb les persones grans: o ignorar-les o sobreprotegir-les. Al principi de la pandèmia, els centres residencials es van trobar absolutament abandonats i sense recursos sanitaris; molts serveis de salut mental han decidit deixar d’oferir atenció especialitzada a persones grans; i estem molt amoïnats perquè el jovent pugui tornar a les discoteques i ens preocupa ben poc la tornada de les persones grans a activitats grupals presencials.

Tot i que afortunadament la majoria de persones grans gaudeixen de l’amor i l’escalf de la família o bé d’entitats de voluntariat n’hi ha moltes d’altres que no tenen aquesta sort I en dies com avui val la pena exposar i convidar a la reflexió sobre com podem fer que la darrera etapa de la nostra vida pugui ser viscuda amb confort i plenitud. En definitiva, una vellesa lliure d’edatisme.

0 Responses to “DIA INTERNACIONAL DE LA GENT GRAN: PER UNA VELLESA LLIURE D’EDATISME”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Octubre 2021
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggers like this: