VIOLÈNCIA DE GÈNERE I SALUT DE LA DONA

El feminicidis són un dels crims més comuns en la societat actual. El 21 per cent de les morts de dones al món es deuen a la violència de gènere (VG).
Sense importar la seva edat, color de pell, condició social, si són casades o solteres, milers de dones a tot el món són víctimes de la V G, la qual pot ser psicològica, física, verbal, econòmica, patrimonial i feminicida; aquesta última té el fatal desenllaç de la mort violenta de les dones.

Des de 2003 ( quan es va començar a portar una estadística) fins el 10 de novembre de 2017 es comptabilitzaven a Espanya 916  dones assassinades a les mans de les seves parelles o ex-parelles.

Aquesta és la conseqüència més impactant de la brutalitat que representa la VG per a la salut de les dones i per tant té major visibilitat que altres formes de dany en la salut femenina que deterioren la seva capacitat de gaudi i de participació vital fins al punt de la invalidació com a persones.

Sabem que les emocions influeixen en el nostre estat de salut i que les emocions negatives constitueixen un factor de risc per al seu bon estat.

violencia de gènere

Les dones sotmeses a VG viuen en un estat permanent de tensió, por,  i angoixa.
A causa d’això les dones emmalalteixen. De dolències ,tant físiques com psicològiques, que es tornen cròniques com la hipertensió, cefalees, trastorns digestius, obesitat,  còlon irritable, asma,  fribromiàlgia  ,depressió , ansietat, trastorn de pànic, trastorns alimentaris,  disfuncions sexuals, etc.

Malalties que es tornen cròniques  fonamentalment perquè la seva ETIOLOGIA, la VIOLÈNCIA DE GÈNERE no es detecta i  no es tracta.

 Malgrat que hem avançat molt quant a sensibilització i visibilització d’aquesta problemàtica, i en la formació del personal sanitari juntament amb els protocols de detecció de VG de caràcter nacional, malgrat això, encara no és suficient.
Segueix havent-hi a dia  d’avui un alt nivell de naturalització de la VG i encara per a moltes dones contín

ua sent, per aquesta raó, difícil la identificació de la violència psicològica i, com a conseqüència de la qual, les dones pateixen de baixa autoestima, es troben aïllades socialment i mentalment, sense eines per defensar-se .
L’angoixa i la tensió a les quals es troben sotmeses, no solament les fa emmalaltir, sinó que agreuja altres patologies ja existents, doncs en aquest estat emocional els hàbits saludables s’abandonen per falta d’autoestima i energia.

Les dones medicalitzades per la seva simptomatologia alleugen  els seus malestars però, degut a que la causa persisteix, el malestar reapareix, o apareix un altre, són persones que no presenten un desenllaç fatal com en el feminicidi, però que dia a dia van perdent qualitat de vida desgastant-se en una situació de patiment permanent.

Com denuncien les Nacions Unides, la violència contra les dones “És una pandèmia” I com va dir l’OMS en el seu document de1998 la “Violència contra les dones és un tema de salut prioritari”

Hi ha motius suficients per seguir treballant en programes de sensibilització i capacitació per a la detecció  i tractament de la violència : un ull morat ens pot alertar, però un mal de panxa reiterat de vegades no desperta  sospita.

 

María Inés Vidal Maruri.

0 Responses to “VIOLÈNCIA DE GÈNERE I SALUT DE LA DONA”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Desembre 2017
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggers like this: