La Dèria d’Estimar

 

L’amor és un tema complex, i  els mecanismes psicològics que incideixen a l’hora de triar una parella per estimar, encara més complex. El cert és que hi ha persones, tant homes com dones, que s’acosten i se senten atretes per altres persones que consideren “incompletes” “inacabades”, que per algun motiu les identifiquen com a necessitades d’ ajuda, i aquest element els motiva a iniciar o mantenir una relació de parella amb elles.  Són persones que els agrada exercir el rol de “salvadores”, que necessiten ajudar la parella, fins i tot a vegades des d’una posició rígida, es desviuen per l’altre, pensant que l’altre millorarà o canviarà gràcies al seu esforç. Ja ho diu el títol d’una obra de teatre  T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré”.

I d’aquesta manera inicien una creuada a través d’una relacbesada_Denis Zilberió que sovint es manté per la obstinació  d’estimar, a vegades passant per alt els defectes de l’altre o mantenint una actitud positiva que prové d’un mecanisme de negació personal. Podria semblar que són persones molt empàtiques i sempre disposades a ajudar per amor, però per amor a qui? Per una estimació sincera dirigida a l’altre o  hi ha realment altres elements ?

Un element central és el control. L’ajuda és el costat assolellat del control. L’impuls de controlar es disfressa sota l’actitud de ser útil i donar suport, i quan això passa, el que la persona està ignorant és la pròpia necessitat de superioritat i poder implícits en aquest tipus de vinculació amb l’altre. Aquesta necessitat de control arriba fins i tot a l’ extrem de mantenir a la persona en el punt de tractar de canviar a la parella, en lloc de tractar de canviar ells mateixos.

És important entendre que la negació i el control no condueixen a millorar la nostra vida ni les nostres relacions. Que la necessitat de control en aquests casos pot arribar a adquirir trets adictius, i que per tant, la persona no està enamorada de la parella, està enamorada de la satisfacció que sent quan exerceix el control a través dels mecanismes d’ajuda.

La veritable acceptació d’una persona tal i com és, sense tractar de canviar-la mitjançant l’ajuda, la manipulació o la coacció, és una manera d’estimar que resulta molt difícil de portar a terme per a la majoria de les persones. En el fons de tots els  esforços per canviar a l’altre hi ha un motiu bàsicament egoista, una creença que a través d’aquell canvi serem feliços. No hi ha res dolent en desitjar ser feliços, però col·locar la font d’aquesta felicitat fora de nosaltres mateixos, en mans d’una altra persona, significa que estem evitant la nostra capacitat i responsabilitat de millorar la nostra pròpia vida.

Per poder alliberar-se i viure una vida plena, és bàsic entendre que el problema de l’altre no és nostre i que no està dins les nostres competències, ni és el nostre deure, ni el nostre dret canviar l’altre. Hem d’aprendre a respectar el dret que te de ser qui és, i al fer-ho quedarem lliures. Lliures de la càrrega de tractar incansablement de canviar allò que no podem. Lliures de l’espera que l’altre canviï per a poder començar a viure la nostra vida. I fins i tot lliures per a poder valorar si aquella relació ens satisfà, quins són els nostres propis interessos i què ens fa feliços a nosaltres. D’aquesta manera, a mesura que ens tornem menys dependents de l’altre per aconseguir la nostra felicitat, podrem decidir quin compromís volem, si és que el volem, o si potser ja no te cap sentit, i poder continuar la nostra vida sense la càrrega d’una relació insatisfactòria.

Marta Sanahuja Balart. Psicòloga Col·legiada 10712.

Psicoterapeuta familiar i de parella

0 Responses to “La Dèria d’Estimar”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Juliol 2016
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

%d bloggers like this: